Het ras

Het ras is ontstaan in de 16de eeuw, toen jachthonden uit Spanje en Frankrijk in Nederland terecht kwamen. De honden zijn raszuiver gebleven en in 1943 is het ras officieel erkend. Van origine is het een staande jachthond, wat wil zeggen dat hij het aangeschoten wild aanwijst voor de jager.

Oorspronkelijk werd de hond in Drenthe gehouden. De mensen hadden behoefte aan een jachthond, tevens erfhond en ook moest het een gezinshond en speelkameraadje voor de kinderen zijn. Deze eigenschappen zijn goed bewaard gebleven. Zodat De Drentsche Patrijshond nu een intelligente, gevoelige, nieuwsgierige hond is die vrolijk en levendig is. Hij is graag in het gezelschap van mensen.

Een Drent heeft behoefte aan een vriendelijke baas die consequent is. Zijn baas moet een goede roedelleider zijn. Het is belangrijk te weten dat je met belonen veel meer bereikt dan met straffen. Een puppie-eigenaar zal veel tijd moeten steken in het opvoeden van zijn pup. Als de pup de nodige aandacht heeft gekregen zult u over een jaar een fijne kameraad en een leuk speelmakkertje voor de kinderen hebben.

Meer informatie over de Drentsche Patrijshond is te vinden op de website van de rasvereniging: De Drentsche Patrijshond.